середа, 9 березня 2016 р.

Туризм у Чорному лісі

Одноденна краєзнавча дослідницька експедиція здійснена 13 серпня 2014 р. з метою розробки програми розвитку туризму в Чорному Лісі. Транспорт для поїздки надав Калуський районний відділ освіти за сприянням голови РДА організована Громадською радою з питань туризму м. Калуша і Калуського району, створеною при Музейно-виставковому центрі.

ВІДЕО КМТ - HTTPS://WWW.YOUTUBE.COM/WATCH?V=-9_EERIJ1DA&FEATURE=YOUTU.BE
Учасники експедиції:
Яневич Б. Й., голова міськрайонної організації товариства «Меморіал», ст. науковий співробітник КМВЦ;
Паньо У. І., директор МВЦ управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради;
Турчик Г. І., зберігач фондів виставкової зали МВЦ управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради;
Єфремов А. А, мол. науковий співробітник Краєзнавчого музею Калущини;
Худяк Ю., Івано-Франківська регіональна фундація «Карпатські стежки»;
Олексин І. М., головний спеціаліст відділу економіки, торгівлі та туризму Калуської райдержадміністрації;
Лисаник О. Р., спеціаліст управління культури, національностей та релігій Калуської міської ради;
Мірошник Н. Ю., методист відділу освіти Калуської райдержадміністрації;
Куцук О. Й., президент Івано-Франківської обласної федерації спортивного орієнтування;
Підліснюк О. А.;
Гузоватий Я. І.;
Галкіна М., журналіст газети «Вікна».
Поблизу села Грабівки експедицію супроводжував колишній лісник Григорій Мельник.

МАРШРУТ ЕКСПЕДИЦІЇ

  • Дорога Калуш – Івано-Франківськ
1. Прикарпатське військове лісництво (запасний командний пункт Варшавського договору) – між селами Боднарів і Вістова.
  • Дорога в Чорному лісі (Ценжів – Грабівка; військова бетонка)
2. Джерело біля с. Нова Гута (поблизу в 1990-х мали будувати пивзавод).
3. Колишня військова частина поблизу с. Нова Гута.
4. Стелла Бандери – Каплиця (поблизу с. Завій).
5. Військове містечко поблизу с. Грабівка.
6-7. Військові об’єкти локаційного зв’язку.
8. Незбудований Музей УПА, пам’ятний хрест воякам УПА, зруйнований бункер УПА, джерело.
  • Сільська дорога Грабівка – Калуш
9. Пластунський табір (Грабівка).
10. Музейна світлиця школи с. Грабівка, пам’ятник С. Бандері.
11. Місця історичних подій поблизу дороги між селами Грабівка, Завій, Бережниця, Підмихайля.

14 листопада 2014 року Калуська РДА погодилась з пропозиціями Громадської ради з питань туризму м. Калуша і Калуського району, що у Чорному лісі можна розвивати туризм не тільки національно-патріотичного напрямку, але й відпочинково-пізнавального та природничого напрямку. Провідне місце в туристичній мережі на території Чорного Лісу мав би зайняти музейний комплекс, який висвітлюватиме не тільки діяльність УПА чи історичні події впродовж кількох останніх століть але й демонстрував би природничі особливості його угідь, що розташовуються на території Калуського, Тисменицького, Богородчанського і Рожнятівського районів. У перспективі туристично-рекреаційну інфраструктуру в Чорному Лісі доцільно б було поєднати з надзвичайно популярним після революції Гідності Меморіальним музеєм Степана Бандери в селі Старий Угринів. Для реалізації такої ініціативи необхідно створити робочу групу науковців і фахівців для розробки й подання на розгляд сесії обласної ради «Програму розвитку туризму в Чорному Лісі».

Літом 2015 року спільно з інститутом туризму Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника розроблено інвестиційний проект на конкурс ДФРР “Чорний ліс – центр розвитку військово-патріотичного туризму”, який передбачає популяризацію туристичного потенціалу Калуського району Івано-Франківської області, із залученням місцевого населення для потреб туристичного обслуговування. Реалізація проекту буде проводитись протягом трьох років (з лютого 2016 по червень 2018 рр.) і передбачає оцінку туристичних військово-патріотичних об’єктів Чорного лісу, дослідження, аналіз історико-культурних об’єктів, розробка та апробація оглядових екскурсійних маршрутів, розвиток туристичної інфраструктури (облаштування місць відпочинку столами, лавками, альтанками, тощо), точок зупинок, як єдиних в західному регіоні, що відтворюють історію військового та національно-патріотичного розвитку, зокрема Калущини. Відновленню підлягає функціонування таборів відпочинку та виховання молоді як важливої складової вивчення історії регіону. Розвиток інформаційно-комунікаційної сфери у межах території дослідження вбачається у створенні туристичної карти Чорного лісу та розташованих поруч населених пунктів, публікації наукових статей, тощо.
Упорядкування екологічно несприятливих зруйнованих бункерів радіозв’язку ППО військ Варшавського договору буде досягнуто включенням їх до Музейно-туристичного комплексу «Чорний ліс», створюваного Історико-просвітницьким товариством «Меморіал».
Проект забезпечить збереження та рекреаційно-виховне функціонування природних екологічно чистих зон, поліпшить санітарно-екологічний стан туристичних зон регіону, розширить території рекреаційних та природоохоронних зон області.

В даний час товариством “Меморіал” ведуться пошуки і дослідження місць дислокації й військових дій УПА на території Чорного лісу з метою розширення кола туристичних об‘єктів. Будемо раді приєднанню до нас надійних партнерів з числа громадських патріотичних організацій.

Інші пов’язані тематикою статті:

На Прикарпатті можуть розвивати військовий туризм (фоторепортаж) - http://pravda.if.ua/news-62006.html

Без туризму Калуш стане зоною розвалених реліквій - http://kalush.info/page/bez-turizmu-kalush-stane-zonoju-rozvalenih-relikvij#comment-11408

Туризм у Чорному лісі - http://maidan.if.ua/category/eu-integration/tourism-eu/2015/11/15/59/view



















Промисли Калуша

Соляні та калійні промисли Калуша Маршрут розкриває історію видобування калійної солі, розвиток калійних промислів 1. Експозиція австрійс...