вівторок, 22 серпня 2023 р.

Промисли Калуша




Соляні та калійні промисли Калуша

Маршрут розкриває історію видобування калійної солі, розвиток калійних промислів



1. Експозиція австрійсько-польських мап, кадастрових карт і графічних реконструкцій в музею «Калуська в’язниця». В ХVІ ст. Замчище (панський старостинський маєток) з фільварком та ринком оточували ремісничі майстерні, а довкола формувалося містечко з помешканнями заможних урядовців, промисловців і купців укріплювалося оборонними спорудами периметр яких з плином часу розширювався. В центрі поблизу ринку 1632 року збудовано першу міську дерев’яну Ратушу. Невеличкі поселення, хутори та урочища такі як Баня, Матіїве село, Сирипки, Силилів, Загір’я, Торговиця, Струкова гора, Поріччя, Снідова (Снідів), Толока, Помірки, Загробище, Залісся вважалися замістям.

2. Територія економічної управи (до ХІХ ст. управляла калійними промислами) та фільварку при Калуському Замку.

3. На перехресті вулиць Ковжуна і Височанки була в ХVІІІ ст. перша в Калуші піч для випалювання кераміки та цегли для будівництва калійних заводів. Згодом тут збудували бурсу.

4. Старий міський цвинтар закладений 1790 р. (поховання засновників калійних промислів), поблизу якого є вентиляційний ствол підземної шахтної конюшні.

5. Археологічні пам’ятки гальштатської (голіградської) культури на «Струкові горі». Можливо тут було поселення перших солеварів.

6. Оглядова площадка над вентиляційним стволом шахти. Вид на зруйновані споруди калійного заводу KALI/TESP: ратуші, цехів переробки руди, електровні (тепер пекарня), лабораторії та механічного (тепер ливарний) цеху. 

7. Територія первісних шахтних виробітків (відходів) калійного видобутку. Залишки давньої вузькоколійки та конезаводу. Інститут галургії.

8. Територія розташування німецько-єврейської колонії заснованого 1784 р. де жили фахівці калійної справи та супутніх промислів (34 будинки, тепер вул Банянська), а також споруди раннього бровару зазначених на карті Аппензеллера як ФІЛЬВАРОК (тепер навпроти ратуші ТЕСПу)), кузні або й заводу виплавки заліза 1564-1570 рр. яке було необхідним для шахтного обладнання (тепер – стадіон).


Рекомендуємо оглянути:

 Музей «ЛУКОР-КАРПАТНАФТОХІМ» (ПК «Мінерал») – експозиція розкриває історію калуського солеваріння, калійних копалень та хімзаводів. 


екскурсію дивитися тут 



Замовлення автобуса буде здійснюватись відповідно до кількості екскурсантів.

Тривалість екскурсії від 1 до 2 годин у залежності від кількості охоплених об'єктів.


Для замовлення екскурсії звертатись до Богдана Яневича за тел. 0954908297, 0977007227

Промисли Калуша

Соляні та калійні промисли Калуша Маршрут розкриває історію видобування калійної солі, розвиток калійних промислів 1. Експозиція австрійс...