пʼятниця, 22 лютого 2019 р.

Створення музейно-туристичних об’єктів і облаштування екскурсійного маршруту в с. Бережниця

Пропозиції подано на розгляд Новицької ОТГ. Суми на виконання робіт закладено нижчі від потреби, бо загальна вартість проекту не має перевищувати 250 тис. грн. Проект розроблено відповідно до умов грантової програми «КОНКУРС ПІДТРИМКИ ІНІЦІАТИВ МІСЦЕВИХ КАРПАТСЬКИХ ГРОМАД: ПРІОРИТЕТИ ТА ЗАХОДИ» за пріоритетами розділу «ПОПУЛЯРИЗАЦІЯ ІСТОРИКО-КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ» і відповідає напрямкам:
- заходи для популяризації, розвитку та збереження об’єктів місцевої культури та історії,
- проекти з розвитку туристичного потенціалу,
- інвестиції в туристичну інфраструктуру,
- створення туристичних продуктів з урахуванням необхідності захисту культурної спадщини.

1. Створення Музею визвольної боротьби ім. провідника ОУН Карпатського краю «Роберта» в одній із кімнат Бережницької амбулаторії, що не використовується і має окремий вхід з боку пам’ятника Я. Мельнику. Загальна сума – 35 000 грн.
- Ремонт кімнати та ганку – 8 000 грн.
- Риготовлення експозиційних стендів та фасадної вивіски із назвою музею – 10 000 грн.
- Розробка та створення експозиції музею – 5 000 грн.
- Облаштування музейної території – 5 000 грн.
- Підготовка презентації, видання буклетів та презентаційних матеріалів, організація відкриття музею – 5 000 грн.
- Проектування, виготовлення та встановлення стенду на території музею навпроти сільської церкви з інформацією про пароха о. Андрія Бандери – 2 000 грн.

2. Створення експозиції Музею історї села та етнографічнї колекції родини Зайчикових в приміщенні НД с. Бережниці. Загальна сума – 45 000 грн.
- Ремонт приміщення – 20 000 грн.
- Виготовлення експозиційних стендів та фасадної вивіски із назвою музею – 10 000 грн.
- Розробка та створення експозиції музею – 10 000 грн.
- Підготовка презентації, видання буклетів та презентаційних матеріалів, організація відкриття музею – 5 000 грн.

3. Спорудження оглядової площадки на території колишнього Бережницького замку (форталіції). Загальна сума – 50 000 грн.
- Землевідведення – 50 000 грн.
- Трасування (викладення) річковим камінням місць розташування замкових та фортифікаційних споруд – 5 000 грн.
- Проектування, виготовлення та встановлення: стендів з інформацією про замок (форталіцію), альтанки та лавок для туристів. Упорядкування території та пішохідної доріжки від дороги (100 м.п.) – 40 000 грн.
Археологічна довідка. 20 лютого 2019 року проведено натурне обстеження замчища у селі Бережниця Калуського району. Ця споруда згадується у шести історичних джерелах як садиба дідича Фелікса Ясінського. Побудована у 1630-х роках, спалена повсталими українськими селянами у 1648 р. У даний час добре помітно круглі майданчики трьох башт чи бастей, три вали і в'їзд. Один вал із південного сходу (найкоротше прясло) розорано в ході господарської діяльності. Тип замку: шанець. В історичних джерелах згадується як форталіція, що не суперечить одне одному. Вірогідно по гребеню валів був встановлений тин або частокіл, що мав оборонне значення. Аналогічні замки були у Перегінську, Новому Мартинові, Верхній Липиці, Новиці, м. Долині.












4. Спорудження пам’ятного знака на території двору колишньої резиденції священика В. Глодзінського з інформацією про місце народження мами Степана Бандери – Мирослави. Проектування, виготовлення та встановлення: стендів з інформацією про замок (форталіцію), лавок для туристів. Упорядкування території та пішохідної доріжки від дороги (50 м.п.). Загальна сума – 50 000 грн.

5. Реконструкція (демонтаж зруйнованої, спорудження нової) і упорядкування території криївки Крайового Проводу ОУН та вояків УПА в урочищі «Глибокий потік». Загальна сума – 50 000 грн.

6. Прокладання туристичного маршруту (пішого, велосипедного, автомобільного) і наповнення його траси необхідними атрибутами та облаштуванням між вказаними в пунктах 1-5 туристичними об’єктами до музею Степана Бандери в Старому Угринові. Загальна сума – 20 000 грн.

Всього на суму – 250 000 грн.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Промисли Калуша

Соляні та калійні промисли Калуша Маршрут розкриває історію видобування калійної солі, розвиток калійних промислів 1. Експозиція австрійс...