неділя, 24 лютого 2019 р.

Проект путівника «Бережниця – Старий Угринів"

Бажаючі можуть допомогти здійснити видання передплативши брошуру по ціні 20 гривень за один примірник. До кінця березня 2019 року заплановано надрукувати путівник тиражем 500 примірників на високоякісному глянцевому папері форматом А-5, повноколірною версткою на 16 сторінках. Якщо число передплатників та замовників зросте то відповідно збільшиться й тираж (наприклад – 1000 прим.), а собівартість брошури стане дешевшою і передплатники отримають більшу кількість путівників відповідно до внесених коштів.

Маршрут (піший, велосипедний, автомобільний, можливо й кінний) буде прокладено з центру с. Бережниці до музею Степана Бандери в Старому Угринові з наповненням його траси необхідними атрибутами та облаштуванням, відпочинковими зонами

Сторінки 1 і 16: титульна та редакційно-адміністративна.

Сторінки 2-3: Музей визвольної боротьби Провідника ОУН Карпатського краю «Роберта».

Сторінки 4-5: Сільська церква де в 1905-1933 роках був парохом о. Андрій Бандера.

Сторінки 6-7:  Музей історії села та етнографічна колекція родини Зайчикових в приміщенні НД с. Бережниці.

Сторінки 8-9:  Оглядова площадка на території колишнього Бережницького замку (форталіції).
Археологічна довідка. Ця споруда згадується у шести історичних джерелах як садиба дідича Фелікса Ясінського. Побудована у 1630-х роках, спалена повсталими українськими селянами у 1648 р. У даний час добре помітно круглі майданчики трьох башт чи бастей, три вали і в'їзд. Один вал із південного сходу (найкоротше прясло) розорано в ході господарської діяльності. Тип замку: шанець. В історичних джерелах згадується як форталіція, що не суперечить одне одному. Вірогідно по гребеню валів був встановлений тин або частокіл, що мав оборонне значення. Аналогічні замки були у Перегінську, Новому Мартинові, Верхній Липиці, Новиці, м. Долині.

Рисунок-реконструкція типової форталіції в Галичині

Сторінки 10-11: Пам’ятний знак на території двору колишньої резиденції священика В. Глодзінського з інформацією про місце народження мами Степана Бандери – Мирослави.

Сторінки 12-13: Реконструкція криївки Крайового Проводу ОУН та вояків УПА в урочищі «Глибокий потік».

Сторінки 14-15: Історико-меморіальний музей Степана Бандери в Старому Угринові.

Б. Яневич (тел. 0977007227, 0665092537)

Немає коментарів:

Дописати коментар

Промисли Калуша

Соляні та калійні промисли Калуша Маршрут розкриває історію видобування калійної солі, розвиток калійних промислів 1. Експозиція австрійс...